Roodehaansterweg 9b, 9c, 9g | 9963 TC | Warfhuizen

Previous slide
Next slide

Het prachtige landschap van het Reitdiepdal

Een uniek cultuurlandschap

Het prachtige landschap van het Reitdiepdal ten noordwesten van de stad Groningen dankt zijn identiteit aan de sporen van 2500 jaar bewoning en vechten tegen het water. Het unieke cultuurlandschap heeft oude karakteristieke wierdendorpjes als Garnwerd, Ezinge, Saaksum en Warfhuizen, kronkelende weggetjes en natuurlijk het Reitdiep. Deze oude zeearm met mooie rietkragen meandert door het Groningse landschap. Het gebied leent zich uitstekend voor waterrecreatie (Lauwersmeergebied) en/of een actieve fiets- of wandeltocht.
Naast wierden zijn er nog veel meer sporen van een interessante en eeuwenoude historie. Voorbeelden zijn Landgoed Verhildersum (Leens), de Piloersemaborg (Den Ham), de Allersmaborg (Ezinge), het gemaal de Waterwolf bij Electra en het oude sluizencomplex van Aduarderzijl met het prachtige uitzicht op het Reitdiep.

Flora & Fauna

Op het eerste gezicht is het Reitdiepgebied groen en vlak met af en toe een boom. Maar als u goed kijkt ziet u de hoogteverschillen in het landschap. Er groeit niet alleen maar gras, er bloeien vele bloemen en in het voorjaar broeden hier weidevogels. In de winterperiode, als de schapen en koeien weg zijn, vallen vooral de knobbelzwanen op. In het najaar trekken er grote groepen kieviten en goudplevieren door het Reitdiepdal die zich op de graslanden vol eten voor het vervolg van hun reis.

In het voorjaar kunt u talloze broedvogels vinden aan weerszijden van de meander. Deze stukken zijn in trek bij broedvogels als grutto, tureluur en de scholekster. De zomertaling broedt incidenteel in het gebied. Ook buiten het broedseizoen is het Reitdiepgebied een belangrijk vogelgebied. In de herfst en winter komen er veel vogels die op doortrek zijn of er overwinteren. Met name de goudplevier komt er dan in grote aantallen voor. 

De bodem van het Reitdiepgebied bestaat uit een meter dunne schil van zachte zeeklei. Omdat de zeeklei nauwelijks water doorlaat zijn de talrijke sloten het gehele jaar goed gevuld. In deze sloten kunt u bijzondere moerasplanten aantreffen, zoals lidsteng, krabbescheer en holpijp. 

En nog veel meer...

Voor de watersportliefhebbers zijn er volop mogelijkheden: vissen, kanovaren, zwemmen en boottochten in de waterrijke omgeving. Landelijke bekendheid geniet de zeehondencrèche in Pieterburen.
Op culinair gebied kunnen we de fijnproever ‘Borg Piloersema’ in Den Ham en ‘Onder de linden’ in Aduard aanbevelen. In de omgeving bevinden zich ook karakteristieke restaurantjes waarvan ’t Kleine Oestertje’ in Oldehove een aanrader is.
Voor de cultuurliefhebber zijn de eeuwenoude borgen en nog oudere kerkjes in de omgeving de moeite van een bezoek waard. Voor de liefhebbers van modernere kunst bieden de Groninger musea een interessant programma.

Bekijk hier foto's van het landschap rond de Grasdakwoningen